Temps d'esport... a casa

esquat

En temps de competicions aturades i recintes esportius tancats, aquests dies són, més que mai, dies d’esport. Concretament, d’esport a casa. Perquè, si hem aconseguit esquivar el virus que campa pel país i no ens dediquem a feines essencials, és força possible que ens haguem familiaritzat amb l’adaptació del ping-pong a la taula del menjador, els tutorials de ball esportiu i els exercicis casolans a terra o amb una cadira —per exemple, l’elevació de malucs i els esquats.

Les elevacions de malucs o elevacions de pelvis les podem fer a terra o ajudant-nos d’un banc. A terra, es tracta d’estirar-nos mirant el sostre amb resignació, mantenint els braços al costat del cos i les cames flexionades, i aixecar i abaixar el tronc recolzant-nos a terra només amb la planta dels peus, el cap, les espatlles i els braços; al banc, hem de seure contra el seient, igualment amb les cames flexionades, aixecar-nos fins a posar el cos en línia recta, amb cap i espatlles al banc i peus a terra, i anar repetint la seqüència. En tots dos casos, podem augmentar la intensitat de l’exercici afegint un pes sobre la panxa.

Els esquats consisteixen, bàsicament, a flexionar les cames, estant dret, fins a posar-les en angle recte, com si seguéssim; de vegades els braços es mantenen estirats enlaire o endavant i de vegades aguanten un pes, no fos cas que ens semblés massa fàcil. I sovint formen part de les sèries d’exercicis acompanyats de música que aquests dies sentiríem en uns quants habitatges si no estiguéssim tancats a casa.

Finalment, posats a fer exercici, també ens podem esforçar a fer exercicis de llengua i dir-ne així:

- Elevacions de malucs o elevacions de pelvis (a terra o al banc), en comptes de *hip thrust —i, pel mateix preu, recordem que en català no tenim *caderes sinó malucs.

- Esquats, en comptes de *sentadillas.

En el primer cas es tracta de sintagmes ja utilitzats i molt fàcils d'entendre perquè descriuen clarament l'exercici i, en el segon cas, d'una adaptació al català de la forma anglesa squat (com escàner, esquaix i tantes d'altres), que és la forma més coneguda en totes les llengües. 

Perquè, faci sol o faci pluja, ara són dies d’esport a casa. Sabent que, malgrat la pena de tots els que hem perdut, tornaran els dies clars de sortir al carrer i veure’ns les cares. I ja caldrà que estiguem en forma, llavors, per a redreçar el món i fer-lo girar una altra vegada.