És millor amb moderació o amb intensitat?

dues persones fent flexions

Aquesta pregunta, no fa gaires anys, no hauria tingut sentit. La clau de mantenir-se en forma sense sobresalts era practicar repetidament una activitat física amb intensitat moderada, cosa que ens assegurava no enviar la salut cardíaca a can Pistraus. Com més temps hi dedicaves, més en forma estaves.

Això no ha desaparegut, és clar, perquè els triatlons i la febre de córrer (que arrasa per la geografia catalana) es basen en aquesta idea de l'esforç continuat. Ara, però, té un nom: es diu entrenament continu d’intensitat moderada, amb la sigla MICT (de l’anglès moderate intensity continuous training). Es tracta d’entrenar-se seguit o quasi seguit durant un mínim de mitja hora mantenint un nivell d'activitat mitjà. També ho podeu anomenar entrenament cardiovascular o entrenament de càrdio, que remarquen la bondat d’aquest exercici per al cor.

I si ha calgut buscar-hi un nom és perquè des de fa uns anys té la competència de l’entrenament d’intervals d’alta intensitat o entrenament intervàlic d’alta intensitat, conegut amb la sigla també anglesa HIIT (high-intensity interval training). No se sobrepassen els trenta minuts i sempre hi ha diverses tandes molt curtes, durant les quals es fa un exercici que porta al límit o quasi al límit de l'esgotament i sovint també un exercici d'intensitat mitjana per a recuperar-se. A més del sistema cardiovascular, també es treballen la força, la resistència i la hipertròfia.

Si us atreu aquesta idea, una de les opcions que podeu triar és l’entrenament de Tabata o entrenament Tabata (a l'hora de pronunciar-ho, poseu l’accent a la primera síl·laba i quedareu més bé). En cada sessió fareu vuit tandes, cadascuna amb 20 segons intensos i 10 de recuperació, o sigui que amb 4 minuts ja haureu enllestit i podreu anar de cap a la dutxa amb la satisfacció de la feina feta.

I, mentre us refeu sota el raig d'aigua, us podeu demanar com és que es diu Tabata. Doncs bé,  com passa amb uns quants termes, és el nom de la persona que se'l va inventar. Concretament, el professor japonès de fisiologia i biomecànica Izumi Tabata, responable de l'estudi que va donar a conèixer aquest tipus d'entrenament el 1996.

Ja ho veieu, hi ha vies diverses per a mantenir el cos tonificat i l’esperit en forma. Tant si hi voleu dedicar molt de temps com si n'hi voleu dedicar poc, i tant si us atreu la intensitat com si gasteu, en general, gustos moderats.

 

[Apunt elaborat amb la col·laboració de la Federació Catalana de Gimnàstica]

Federació Catalana de Gimnàstica