Com es diu fitness en català?

© flickr / Rance Costa

La forma normalitzada en català és l’adaptació gràfica del manlleu anglès: fitnes. El terme es refereix al conjunt de practiques físiques, dutes a terme generalment en un centre esportiu, que juntament amb uns hàbits alimentaris i terapèutics adequats tenen com a objectiu aconseguir una bona condició física.

Aquesta nova denominació és una reconsideració de la forma condicionament físic, aprovada l’any 1995 pel Consell Supervisor com a alternativa al manlleu. El motiu de la reconsideració és la constatació que condicionament físic no ha arribat a substituir el manlleu i que l’anglicisme continua tenint un ús majoritari en el sector; de fet, és la forma habitual en gimnasos, en publicacions especialitzades, entre els especialistes i als mitjans de comunicació, fins al punt que es pot considerar ja de la llengua general.

La forma anglesa és popular no tan sols en català, sinó també en la resta de llengües veïnes. En català, l’adaptació proposada difereix molt poc de la denominació originària: comporta únicament l’eliminació d’una essa al final de mot, de manera que la forma resultant és fàcilment identificable i integrable dins del sistema de la llengua general.

Podeu consultar la fitxa terminològica d’aquest terme al Cercaterm i a la Neoloteca.