Temps de finals

esports

Maig és el mes de les flors, dels ruixats, de les primeres cireres... i de les finals en moltes de les competicions esportives més seguides.

Així, durant el mes de maig s’ha pogut seguir la final de la lliga europea d’hoquei sobre patins, un final prou emocionant de la lliga regular de futbol, la final de la lliga europea de bàsquet i de la de futbol. Al final del mes arriba el torn de la final de la lliga europea d’handbol. I la llista d’esports en què la competició acaba durant el mes de maig es podria allargar amb el final de la lliga de voleibol, de waterpolo, d’hoquei sobre herba, etc.

En alguns d’aquests esports el campió es decideix senzillament a partir dels resultats obtinguts al llarg de la lliga: l’equip que ha acumulat més punts és el campió, i en cas d’empat entre diversos equips en el nombre de punts, s’habiliten altres criteris que permetin jerarquitzar-los (la diferència de gols, els resultats que s’han produït en els enfrontaments directes entre els equips empatats, etc.). En altres esports, els quatre o els vuit primers classificats de la lliga es guanyen el dret a jugar una competició final en què, en un sol partit o en sèries de diversos partits, se succeeixen les eliminatòries fins que un equip es proclama guanyador absolut.

I quan les coses no han anat gaire bé, els recomptes de punts i les eliminatòries poden servir per a determinar el descens, és a dir, el pas d’algun dels equips cap a una categoria inferior.

L’esport és un dels àmbits en què, sovint sense ser-ne gaire conscients, es crea i s’utilitza terminologia més específica. Per això, en la nostra col·lecció de Diccionaris en línia trobareu tot un apartat per als diversos esports, amb repertoris específics dedicats a atletisme, automobilisme, criquet, escacs, esgrima, esports aquàtics, esports d'aventura, esports d'hivern, esports nàutics, esports olímpics, futbol, motociclisme, patinatge artístic sobre gel, rugbi i surf de neu. I si el vostre interès és l’esport en general, el vostre diccionari és el Diccionari general de l’esport.

Ja ho veieu, la dita que fa “Pel maig, cada dia un raig”, els aficionats a l’esport la podrien canviar per “Pel maig, cada dia una final”, i no s’equivocarien de gaire.