La terminologia olímpica a Londres

esports olímpics

Del 27 de juliol al 12 d’agost té lloc a Londres la 30a edició dels Jocs Olímpics, en un any en què també es commemora el vintè aniversari de la celebració dels Jocs a Barcelona.

Justament amb motiu dels Jocs del 1992 el TERMCAT va publicar una col·lecció de 29 diccionaris dels esports olímpics. Des d’aleshores, tot el conjunt de terminologia olímpica en català s’ha anat actualitzant i revisant, amb la col·laboració d’especialistes de totes les federacions esportives.

Aquesta terminologia ha viatjat internacionalment i també serà present a Londres, ja que a través de la cessió que el Centre va fer al Comitè Olímpic Xinès amb motiu dels Jocs de Pequín de 2008, aquests termes han servit de base per a elaborar una publicació que es distribuirà com a regal protocol·lari en aquesta edició dels Jocs.

Per a la consulta en línia de tota la terminologia pròpia de l’àmbit, el TERMCAT us ofereix el Diccionari dels esports olímpics, que aplega més de set mil termes amb les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès i anglès corresponents als esports següents: atletisme, bàdminton, basquetbol, boxa, ciclisme, esgrima, futbol, gimnàstica, halterofília, handbol, hípica, hoquei sobre herba, judo, lluita, natació, natació sincronitzada, pentatló modern, piragüisme, rem, salts, taekwondo, tennis, tennis de taula, tir amb arc, tir olímpic, triatló, vela, voleibol i waterpolo.

Cal destacar que, respecte als Jocs de Pequín de 2008, en aquesta edició el Comitè Olímpic Internacional ha retirat el beisbol i el softbol com a esports olímpics, i hi ha inclòs el triatló. En total, els esportistes competeixen en 26 esports diferents, dividits en 35 disciplines.