Els termes del Dakar

dakar

Un bon nombre de representants catalans s’afegeixen als pilots que aquests dies participen al ral·li Dakar. D’acord amb la seva condició de raid, el Dakar és una cursa de llarga distància disputada per tot tipus de terreny sobre un itinerari dividit en etapes i establert només en els punts principals, que exigeix una bona condició física i capacitat d'orientació als pilots, i una gran resistència als vehicles de competició que utilitzen. La majoria de trams especials se situen lluny de l'asfalt i obliguen els pilots a travessar zones de dunes, fang, pedres, ergs i d'altres.

Hi participen tant pilots amateurs (que són la majoria), com pilots professionals, dividits en quatre categories: motocicletes, quads, automòbils i camions.

Destaquem, doncs, alguns dels termes que ens podem trobar en les cròniques d’aquests dies: ral·li, raid, llibre de ruta, bivac, quad, cilindrada, etapa, neutralització, verificació tècnica, reglatge, centímetre cúbic (cc), cotxe d’assistència...  I us recordem que podeu consultar-los als diccionaris en línia de motociclisme i automobilisme i al Cercaterm.

El proper cap de setmana el desert decidirà els guanyadors de la competició. Molta sort als nostres pilots!