Els futbols a Catalunya

pilota de futbol sala

L’esport més seguit a Catalunya és, de molt, el futbol, però curiosament hi ha molta més gent que ha jugat a futbol sala (també en podem dir futsal) que no pas a futbol. O és que no hem jugat tots a l’escola en pistes poliesportives? I, si mai ens trobàvem al mig d’un camp de futbol, no ens aclaparaven els metres per córrer, el tacte de l’herba i el buit sideral emmarcat per la porteria?

Bé, estrictament, potser tampoc jugàvem a futbol sala. Costa de saber ben bé què és quan el camp pot tenir qualsevol mida i cada equip és una classe completa de primària. I no diguem quan els pals són motxilles i elucubrem si ha anat a dintre o a fora una pilota que s’ha aixecat uns pams de terra…

En canvi, en un partit seriós no hi ha dubte sobre què és futbol i què és futbol sala: 

El futbol sala es juga en una pista de superfície dura, que fa de 42 a 36 m de llarg i de 22 a 18 m d’ample, amb una pilota més petita i amb equips de cinc jugadors. Els partits duren quaranta minuts, dividits en dues parts de vint, i no hi ha fora de joc. I cal, sobretot, habilitat, velocitat i precisió —molt per sobre de força i potència. 

Ara bé, la diferència més característica és l’espai on es juga, i d’aquí que, per distingir-lo del futbol, s’anomeni futbol sala (forma creada en castellà o portuguès) o futsal (que és l’acrònim que en procedeix, cada vegada més utilitzat en totes les llengües).

La proximitat entre el futbol i el futbol sala ha fet que hi hagi dos grans organismes que regulen el futbol sala: d’una banda, la FIFA (Federació Internacional de Futbol Associació), que considera el futbol sala una modalitat del futbol; de l’altra, l’AMF (Associació Mundial de Futsal), que el considera un esport independent. Cadascuna organitza competicions pròpies, separades per petites diferències de reglament.

I, dintre l’AMF, Catalunya és membre de ple dret i pot participar en les seves competicions de seleccions en igualtat de condicions amb els estats que la formen. Cosa que podria ser un motiu més per a recuperar l’afició que havíem tingut de petits al futbol sala sense saber-ho…