A cada edat el que li toca

Joves fent esport

Ja sabem que hi ha qui crema etapes com si no hi hagués un demà i qui, en canvi, allargassa cada estadi com si s’hagués begut l’elixir de l’eterna joventut. Però en l’esport, com en tot, hi ha uns estàndards establerts, les categories d’edat, que ens classifiquen segons els anys que tinguem (igual que hi ha categories segons el sexe, segons la dedicació exclusiva o parcial i, en alguns casos, segons el pes).

Si teniu fills o nebots o amics amb fills que han seguit disciplinadament la vida de club des de petits, ja us deveu saber les categories d’edat. En tenen totes les disciplines que treballen l’esport de formació, siguin esports d’equip (futbol, hoquei, handbol, bàsquet, etc.), esports de raqueta (per exemple, el tennis), esports aquàtics (com ara la natació), l’atletisme i tants d’altres.

L’únic problema és que a casa seva cadascú fa una mica el que vol. Hi ha molts esports que comparteixen noms de categoria, però també hi ha esports amb categories exclusives. I, sobretot, els límits d’edat varien lleument d’aquí d’allà. Us posem un esquema de mostra, doncs, amb esports que segueixen un patró similar:

Categories d'edats

De petits, sobretot, cuideu-los. No els renyeu i no els avergonyiu perdent els estreps a la grada. Per seguir el recorregut complet, cal que la criatura s’hi trobi bé o que els progenitors siguin prou persuasius. Després, a mesura que creixin, el nivell d’exigència anirà augmentant, igual que augmentaran les dimensions de l’espai esportiu o de porteries, cistelles i similars, les distàncies i la durada, etc.

Però el temps, ja se sap, corre de pressa. Arribats als juvenils i més enllà, s’acumulen estudis absorbents, vides familiars, responsabilitats laborals, ganes d’una vida menys estricta, potser lesions. En el món no professional, és freqüent fer una aturada en aquest punt.

I, tot i això, l’esport ben portat és un regal. Tonifica el cos, relaxa l’esperit, regala amistats. És per això que uns quants dels que havien fet esport de joves s’hi reenganxen de grans. Molt lluny de l’exigència física d’abans i sovint pensant més en el tercer temps que a jugar-s’hi el turmell.

Ara bé, si ho preferiu, també us podeu oblidar de categories d’edat i practicar lliurement, al vostre aire, qualsevol esport. Senzillament com una diversió i una manera de mantenir-vos en forma. Limitats tan sols pel respecte al vostre propi cos i l’encaix amb la vida familiar que us porteu entre mans.

 

[Font: TERMCAT]