Back to top

Diccionari de bàsquet

Presentació

Diccionari de bàsquet - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2023
Amb la col·laboració de: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Catalunya Ràdio; Federació Catalana de Basquetbol

 

El Diccionari de bàsquet és l’avançament d’una obra elaborada pel TERMCAT amb la participació activa de la Federació Catalana de Basquetbol, que ha revisat tots els termes per assegurar la compleció i la vigència de la informació que recullen, i de l'equip de les transmissions de bàsquet de Catalunya Ràdio, que hi ha aportat la detecció de manlleus utilitzats en el bàsquet i propostes d'alternatives catalanes.

En aquesta primera entrega el diccionari conté 290 termes, relatius a la pista de joc, les accions de joc i estratègia, les posicions dels jugadors, l’arbitratge i els valors estadístics analitzats. El TERMCAT, la Federació Catalana de Basquetbol i Catalunya Ràdio hi treballen amb la previsió de completar-lo durant el 2024 amb l’afegiment d’un nou grup de termes actualment en estudi.

Els termes que hi consten estan extrets de diverses fonts de buidatge, entre les quals destaquen l’històric Diccionari de basquetbol del TERMCAT (publicat el 1991 amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona), l’àrea de bàsquet del Diccionari general de l’esport també del TERMCAT (publicat l’any 2010 amb la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i actualitzat anualment) i el Vocabulari del basquetbol de la Federació Catalana de Basquetbol (publicat el 2013, incorporava un apartat important dedicat a l’arbitratge).

L’inventor del basquetbol (habitualment, abreujat com a bàsquet) va ser James Naismith, el 1891, amb la intenció que els seus alumnes d’educació física, a Massachusetts, tinguessin una alternativa més entretinguda que les sessions de gimnàs durant el temps fred de l’hivern. El creixement va ser molt ràpid als Estats Units i aviat a tot el món. Com a mostra, a Catalunya es va començar a configurar entre el 1910 i el 1921, el 1923 ja es va crear la Federació Catalana de Basquetbol (reunificada el 1982 després que el franquisme la desmembrés en quatre federacions provinicials i n’extirpés, en un mateix paquet, el català i els anglicismes) i, des de fa anys, és el segon esport amb més nombre de llicències federatives i el primer absolut en llicències femenines. Aquest 2023, doncs, se celebra el centenari de la Federació Catalana de Basquetbol, i la publicació parcial d’aquest diccionari se suma als diversos actes commemoratius engegats.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, en un nombre elevat de casos, també notes explicatives o notes que fan referència a termes relacionats (destacats amb negreta).

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”), en qualsevol de les llengües del diccionari.

 

Equip de treball
Arbre de camp

 

Autoria i edició:

TERMCAT

Amb la col·laboració de:

  Catalunya Ràdio   3cat    Federació Catalana de Bàsquet

 

Citació bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de bàsquet [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/318>

 

Darrera actualització: 06-05-2024