El TERMCAT publica en línia un avançament del Diccionari de bàsquet

imatge de la capçalera del diccionari

El TERMCAT publica en línia un avançament del Diccionari de bàsquet, elaborat en col·laboració amb la Federació Catalana de Basquetbol i Catalunya Ràdio, amb la previsió de continuar-hi treballant al llarg del 2024. L’aparició durant el 2023 permet que el diccionari se sumi a la celebració del centenari de la creació de la Federació.

Aquesta primera entrega recull més de tres-cents termes del bàsquet, classificats en conceptes generals (per exemple, minuts decisius [o moments de caixa o faixa]),  pista de joc (com ara pal baix i cèrcol), accions de joc (ajuda i recuperació o zona 2-3), posicions dels jugadors (bloquejador | bloquejadora o pivot alt | pivot alta), tècnics i delegats (fisioterapeuta), arbitratge (revisió instantània, àrbitre de cap | àrbitra de cap) i valors estadístics (doble doble, valoració). En anys successius s’afegiran en totes aquestes àrees termes actualment en estudi, nous termes proposats per la Federació i també els termes per normalitzar aportats per les transmissions de bàsquet de Catalunya Ràdio, amb la intenció que sigui una obra en evolució i creixement constants.

Es tracta, per tant, d’un diccionari nou, que reemplaça definitivament el Diccionari de basquetbol del TERMCAT del 1991, publicat amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona i inclòs i actualitzat posteriorment en el Diccionari general de l’esport. D’aquesta manera es pot donar compte de tots els canvis fets en el reglament i de l’aportació de noves estratègies, en un esport tan subjecte a l’anàlisi i tan innovador com és el bàsquet.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès, italià i anglès; una definició, i, quan s’ha considerat convenient, notes amb informacions suplementàries o que fan referència a termes relacionats (vegeu, per exemple, caixa i un).

Actualment el bàsquet (o basquetbol) és el segon esport en nombre de federats a les terres de parla catalana i és el primer en nombre de llicències femenines, amb un pes importantíssim de l’esport de formació; a més, té un seguiment mediàtic considerable, tant pel que fa a les competicions pròpies com a l’NBA. Tot això, juntament amb la complexitat tècnica de les estratègies i la forta presència de l’anglès, en fa un camp especialment important per a la normalització de la llengua.

El Diccionari de bàsquet forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 170 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.