El Diccionari general de l'esport es posa al dia

imatge de la capçalera del diccionari

El Diccionari general de l’esport s’ha tornat a actualitzar, ara amb tota la informació del món de l’esport treballada durant el 2022 al TERMCAT. Gràcies a la participació activa d’especialistes i usuaris, s’hi han incorporat 81 termes, que eleven el total a 11.604 termes esportius (amb equivalents en altres llengües i definicions), i s’han modificat 71 termes que ja hi sortien.

Pel que fa als nous termes, n’hi ha 26 que procedeixen del Vocabulari de la moto de neu (elaborat amb el suport del Govern d’Andorra) i 55 que tenen procedències diverses i corresponen també a àmbits diversos.

Aquest segon grup inclou termes elaborats per als apunts i infografies del portal de l’Esport (revisats per les federacions catalanes corresponents), termes normalitzats en col·laboració amb Catalunya Ràdio, termes elaborats pel Servei de Consultes del TERMCAT a partir de dubtes plantejats pels usuaris i també fitxes de criteris que resolen dubtes lingüístics relacionats amb els esports. Pel que fa a l’àmbit a què pertanyen, hi podem trobar termes de conceptes generals de l’esport (per exemple, revisió instantània), gimnàstica (zumba), ciclisme (bicicleta de grava), esports de pilota (de camp a camp), bàsquet (minuts decisius [o moment de caixa o faixa]), golf (rasclar), tennis (joc de servei-volea), beisbol (joc en blanc), patinatge sobre rodes (circuit de ressalts) o muntanyisme (aïllant).

Tots els termes nous es poden consultar per separat en l’apartat Incorporacions del 2023 del diccionari en línia.

Amb aquestes actualitzacions anuals del Diccionari general de l’esport, el TERMCAT manté el compromís de garantir a l’esport català la possibilitat de consultar una gran quantitat de terminologia estructurada per esports i permanentment posada al dia; en bona part, gràcies a la col·laboració inestimable d’usuaris, d’especialistes i, sobretot, de les federacions esportives agrupades sota la UFEC i del Govern d’Andorra.

Aquest diccionari es va publicar inicialment l’any 2010, elaborat pel TERMCAT en col·laboració amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i de diverses federacions balears i valencianes, i amb el suport dels governs català (Secretaria de Política Lingüística), andorrà (Direcció General de Política Lingüística) i balear (Direcció General de Política Lingüística).

El Diccionari general de l’esport forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 170 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.