El Diccionari general de l’esport es posa al dia

imatge al·legòrica

El Diccionari general de l’esport s’ha actualitzat amb tota la informació del món de l’esport treballada durant el 2021 al TERMCAT, gràcies a la participació activa d’especialistes i usuaris. Això vol dir que s’hi han incorporat 37 termes, que eleven el total a 11.528 termes esportius amb equivalents en altres llengües i definicions, i que s’han modificat 93 termes que ja hi sortien.

Pel que fa als nous termes, es reparteixen en 15 termes elaborats pel Servei de Consultes del TERMCAT arran de peticions o consultes adreçades pels usuaris, 14 termes creats en col·laboració amb les federacions catalanes en apunts i infografies per al portal de l’Esport i 8 termes normalitzats (en col·laboració amb Catalunya Ràdio pel que fa al bàsquet). I, amb relació a l’àmbit a què pertanyen, hi ha termes de conceptes generals de l’esport (per exemple, categoria d’edat), gimnàstica (entrenament de carrer), ciclisme (canvi intern), esports d’hivern (fresar), esports de pilota (aclarida), bàsquet (alley-oop [o mat al vol]), futbol (llançar-se a la piscina), rugbi (passada plana), hoquei sobre gel (impuls en C), muntanyisme (absorbidor d’energia) i esports adaptats (escalada adaptada).

Pel que fa als termes modificats, que pertanyen a quasi tots els àmbits, es deuen igualment a les indicacions dels usuaris, la col·laboració amb les federacions catalanes i, a més, al suport del Govern d’Andorra en l’avaluació de denominacions d’esports d’hivern obsoletes o en desús. Les fitxes modificades d’aquest àmbit es poden consultar també a la Terminologia dels esports d’hivern.

Tots els termes nous es poden consultar agrupats en l’apartat de “Noves incorporacions” del diccionari en línia.

Amb aquestes actualitzacions anuals del Diccionari general de l’esport, el TERMCAT manté el compromís de garantir al món de l’esport català la consulta d’una gran quantitat de terminologia, estructurada per esports i permanentment adaptada als canvis i les innovacions, sempre amb la col·laboració inestimable d’usuaris, especialistes i, sobretot, de les federacions esportives agrupades sota la UFEC i del Govern d’Andorra.

El Diccionari general de l’esport es va publicar inicialment l’any 2010, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i de diverses federacions balears i valencianes, i amb el suport dels governs català (Secretaria de Política Lingüística), andorrà (Direcció General de Política Lingüística) i balear (Direcció General de Política Lingüística).

El Diccionari general de l’esport forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.