El Diccionari general de l’esport del TERMCAT s’actualitza amb nous esports i nous termes

Diccionari general de l'esport

A partir d’avui ja es pot consultar la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari general de l’esport, elaborat pel Centre de Terminologia TERMCAT. La nova edició, que també s’ofereix en línia, afegeix a la primera edició de 2010 diversos esports i termes puntuals treballats al TERMCAT amb posterioritat a aquest any.

Així, com a esports nous cal destacar sobretot el criquet (atrapat fora i wicket), les curses populars (calaix de sortida i sabatilla mínima) i el twirling (cascada i dos bastons). I, com a termes puntuals afegits a esports que ja tenien presència en el diccionari, es poden destacar els afegits a la gimnàstica (barani) i l’automobilisme (sistema de recuperació d’energia), a més de termes referits a noves modalitats esportives (per exemple canicròs i ballon-balai, o arts marcials com ara baguazhang).

Tot plegat, ha comportat l’afegiment de 319 termes nous al diccionari original, a més de l’actualització d’un bon grapat de termes més. Com a resultat, aquesta segona edició inclou 11.291 termes de 85 esports diferents, amb la definició en català i els equivalents en castellà, en francès i en anglès, i sovint amb notes d’informació complementària. En l’elaboració del diccionari de partida van participar-hi especialistes vinculats a les diverses federacions esportives catalanes (per mitjà de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya), a més de federacions balears i valencianes, i en els termes afegits ara s’ha recorregut també a la col·laboració d’experts de cada esport.

Igualment, pel que fa a qüestions metodològiques, cal destacar que, en la consulta en línia, s’han agrupat els esports per afinitat, per a facilitar-ne la cerca i la consulta dels termes comuns; igualment, en les llengües d’equivalència s’han afegit totes les formes femenines dels noms de doble gènere i també les terminacions dels adjectius.

El Diccionari general de l’esport vol ser una eina de consulta habitual d’un públic molt ampli: practicants, tècnics, àrbitres, aficionats, periodistes, traductors i correctors. En general, tothom que estigui interessat a saber quina és la denominació catalana d’un concepte, com es diu en castellà, francès o anglès, quin és el significat exacte d’un terme o, per exemple, quins són els termes bàsics d’un esport concret.

El Diccionari general de l’esport forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 120 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Podeu consultar aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.